Din guide till köp av barncykel

23 May

Din guide till köp av barncykel

Våren är här och vem blir inte sugen på att ta en cykeltur i det vackra vädret! Även barn älskar att cykla och om ditt barn är runt fem år gammalt och fortfarande inte har en barncykel är det hög tid att köpa en. Man kan köpa en barncykel tidigare än så men det är ungefär runt fem-sex år som de flesta barn klarar av att öva upp balansen och koordinationen så pass mycket att de kan kontrollera en barncykel. Det finns en uppsjö av barncyklar på marknaden och här ska vi gå igenom vad man bör ha i åtanke när man ska köpa en barncykel. 

En säker barncykel 

Det absolut viktigaste med en barncykel är att den är säker för ditt barn. En barncykel ska ha breda däck, det gör det enklare att hålla balansen och hindrar att man får upp för hög fart. En så kallad pojkram ökar risken för skador eftersom det kan vara ganska svårt för ett litet barn att svinga upp benet och ta sig upp på cykeln. Det är mycket bättre med en barncykel med öppen ram. Styret ska vara höj- och sänkbart för att passa just ditt barn. Styret ska inte vara för högt eftersom det gör det svårare för barnet att styra barncykeln och det ger en felaktig fördelning av barnets vikt. 

Välj en fin barncykel!

Det kan verka som en detalj i sammanhanget men det är faktiskt viktigare än man tror med en estetiskt tilltalande barncykel. Om barnet inte tycker om sin barncykel är det hög risk att cykeln förblir oanvänd och att barnet inte lär sig att cykla. Låt barnet bli delaktigt i köpet, ta med hen till cykelbutiken och låt hen vara med och välja färg på barncykeln. Det finns också vissa tillbehör som man kan köpa till en barncykel som till exempel en fin cykelkorg i matchande färg. 

Att lära sig kontrollera en barncykel 

När barnet väl är moget att lära sig cykla på en barncykel så brukar det gå ganska fort. Oftast räcker det med ett par timmars övning tillsammans med en vuxen för att barnet ska kunna hålla balansen och också bromsa. En del tycker det är enklare att först använda stödhjul så att barnet kan koncentrera sig på att använda bromsen, andra monterar av pedalerna så att barnet kan öva sig på att hålla balansen innan man lär sig att trampa. När man åker längre sträckor kan det bli problematiskt att låta barnen cykla själva, då kan det vara bra att ha en cykelvagn till hands som barnen kan åka med i.