Installera övervakningskamera? Tänk på det här

21 Aug

Övervakningskameror syns idag inte bara i butiker och hos andra typer av företag utan har även blivit vanliga i hemmamiljöer. Vad anledningen till det är svårt att säga, men troligen beror det åtminstone till viss del på att man vill öka både trygghet och säkerhet i sina hem. För den som planerar att sätta upp en övervakningskamera finns dock lagar och regler att följa och det är viktigt att ha koll på dessa innan man genomför installationen. 

Bevaka privat egendom 

Det är tillåtet att ha övervakningskameror både inomhus och utomhus i syfte att bevaka sin privata egendom. Det är dock viktigt att inget annat syns i bild, så som en väg utanför eller en skogsstig vid tomtgränsen. Kameran får faktiskt inte ta upp någonting utanför tomtgränsen, så om så lite som grannens postlåda skymtas i ett hörn behöver kameran riktas om. 

Detta gäller om man sätter upp en övervakningskamera både inomhus och utomhus, så den som tänker rikta sin kamera till exempel genom ett fönster måste också noggrant kontrollera vad som syns i bild. I regel är det fritt fram att bevaka följande:

  • Den egna tomten
  • Byggnader på tomten
  • Inomhusmiljöer

Syftet med övervakningskamera 

Ett sätt att fylla kraven för att få bevaka sitt hem med övervakningskamera är att den är ett komplement till exempelvis ett hemlarm. Den har därmed ett tydligt syfte, vilket alltså tillhör en av reglerna. 

För privat bruk 

För att få sätta upp kamerabevakning utan att behöva söka tillstånd för det, så som företag oftast måste, så är det viktigt att man bevakar sin privata egendom i egendom av just privatperson. Materialet som filmas får inte användas i det egna företaget eller någon annan organisation och får heller inte spridas hur som helst, till exempel i sociala medier.  

Om du känner dig osäker 

Har du bestämt dig för att sätta upp en övervakningskamera hemma men fortfarande känner dig osäker kan du läsa på mer om GDPR samt hos Datainspektionen. Det är den myndighet som bland annat skyddar privatpersoner från integritetskränkning, vilket kan uppstå till exempel om någon blivit ofrivilligt filmad av en övervakningskamera. Vad gäller själva installationen och montering av kameran kan man i många fall få hjälp av det larmföretag som sålt den. På så vis kan man garantera sig att man följer lagarna, eftersom dom är väl pålästa och väldigt kunniga.