Bästa kreditkort för matinköp

21 Jul

När Testfakta.se genomförde en jämförelse på så kallade ”matkreditkort” år 2014 visade det sig att Coop var det företag som gav mest i återbäring till sina medlemmar. Detta oavsett som det handlade om mindre eller större inköp per månad. Men samtidigt är det även det kort som har överlägset mest komplext bonussystem. Shopping är mer än bara kläder. Allt kan handlas på internet och allt fler får upp intresset för hemmashopping.

En jämförelse i kronor

Vid första jämförelsen beräknades det att inköp för mat genomfördes med en summa av 2000kr per månad. För att göra jämförelsen tydlig antog man att allt då köptes in på den kedja som har kreditkortet. Bonusen per år hos Coop blev då 480kr medan både ICA och Hemköp låg på hälften dvs 240kr.
Om inköpet fördubblades och därmed var på 4000kr per månad ökar bonusen rejält hos Coop. Orsaken är att man ger högre bonus till de som i snitt handlar för minst 3500kr per månad. Bonusen i detta fall blev då 1440kr per år vilket kan jämföras med Hemköp på 960kr och ICA på 480kr. Redan här är det tydligt att ICA halkar efter. Den sista jämförelsen som genomfördes var om inköp sker för 6000kr per månad. Total bonus hos Coop blev då 2160kr, Hemköp 1440 och ICA 720kr.

Inte hela sanningen

Återbäringen hos Hemköp och ICA är enkel att räkna ut. Den är alltid 1%-2%. Hos Coop är det lite krångligare då medlemmarna får poäng som växlas in till varor på internet. En av de varor som går att ”köpa” är en 100kr-värdecheck. Då denna kostar 10.000poäng betyder det att återbäringen är 1%. Det är även så som Testfakta har räknat i exemplet ovan.
Men om medlemmen istället storhandlar finns det en bättre väg att gå. Det går nämligen att för 4000poäng få en check som ger 5% på nästa inköp. Om inköpet sker på 4000kr ger denna kupong en rabatt på 200kr. Hade det bara varit 1% hade rabatten varit 40kr. Genom att planera in storinköp går det alltså att göra Coops kreditkort ännu mer lönsamt. Bäst blir ännu bättre.

Om kreditkort kan du läsa även i denna artikel om bäst kreditkort.